Språket

SPRÅK

I Estland är det officiella språket estniska, i Lettland lettiska och i Litauen litauiska. Estniska är släkt med finska. Lettiska och litauiska är de enda nutida språken i gruppen baltiska språk. Estniska liknar finska, men en est och en finländare kan inte lätt förstå varandra. Språken är alltså inte så lika som till exempel svenska och norska. Lettiska och litauiska är också tydligt olika språk.

I Estland och Lettland är 25-30% av befolkningen ryssar. Före andra världskriget var den andelen mycket mindre, i Estland var den cirka 10%. I Litauen är ryska också ett viktigt språk, även om bara 9% av befolkningen är ryssar. Hur stark ställning det ryska språket ska få ha i samhället är en fråga som lett till många konflikter, särskilt i Estland och Lettland. I Lettland är hälften av den ryska befolkningen inte lettiska medborgare. En av orsakerna är att de måste klara ett lettiskt språktest för att få bli det. I Estland är situationen ungefär likadan.

Räkna till tio
Estniska: üks, kaks, kolm, neli, viis, kuus, seitse, kaheksa, üheksa, kümme
Finska: yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi, kuusi, seitsemän, kahdeksan, yhdeksän, kymmenen
Lettiska: viens, divi, trīs, četri, pieci, seši, septiņi, astoņi, deviņi, desmit
Litauiska: vienas, du, trys, keturi, penki, šeši, septyni, aštuoni, devyni, dešimt
Ryska (med latinska bokstäver; ryska skrivs ju med det kyrilliska alfabetet egentligen) : odin, dva, tri, tjetyre, pjat, sjest, sem, vosem, djevjat, djesjat

Skrivet av: Maria