Kärnkraft

Ignalinas kärnkraftverk.

 ignalina ignalina2

Ignalinas är ett kärnkraftverk som finns i Litauen. Konstruktionen av det började 1974 sedan startade de bygga den fyra år senare. Den har samma modell som kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina. Ignalinas gav cirka 90 % av Litauens samlade elproduktion men fick tyvärr stängdas ner på grund ut av Tjernobylolyckan, då en reaktor havererade. Då börjar man se hur farliga kärnkraftverk kan vara. Så EU ville stänga ner Ignalinas.

Kärnkraftverket stängdes 2009 och man vill även riva Ignalinas men det är inte så enkelt för det kostar mycket pengar att riva ett kärnkraftverk.

Det byggdes även en stad vid kärnkraftverket som heter Visaginas. Staden byggdes för de som arbetade på kärnkraftverket. Kärnkraftverket blev placerat bredvid Litauens största sjö,Drūkšiai som till viss del delas med Vitryssland. En del ansåg att sjön var för liten för ett kärnkraftverk av den här storleken och man har sett att sjöns medeltemperatur hade ökat med några grader Celsius. Detta skulle kunna innebära negativa konsekvenser för sjöns ekosystem.

Litauen blev alltså tvunget att stänga ner Ignalina för att få gå med i EU. Det är fortfarande bråk om vem som ska betala för rivningen av Ignalina. Man kan inte riva kärnkraftverk rakt av, innan man kan riva den så måste man tömma reaktorerna av kärnbränslet. Detta är mycket dyrt att genomföra och har därför skapat en försening av rivningen. Rivningen av Ignalina kommer att kosta 25 miljarder och enligt planering ska rivningen bli av runt 2029.

Det är inte bara Litauen som har blivit tvungna att stänga ner kärnkraftverk. Även de andra länderna som har kärnkraftverk har blivit tvungna att stänga ner efter Tjernobylolyckan för att folk har varit rädda att det kanske händer en olycka igen.

Kärnkraftverk skapades efter att man hade upptäckt kärnvapen som utvecklade redan under andra världskriget. Första kärnkraftverket byggdes i staden Obninsk som finns i Ryssland 1954. Men det bildades snart en opinion som inte ville ha kärnkraftverk på grund av att man inte visste hur man skulle ta hand om avfallen och även på grund av olyckorna.

Ämne som finns i kärnkraftverk är väldigt svåra att ta hand om. Man måste verkligen vara försiktiga med dem. Det är radioaktiva ämnen och strålningen kan ge cancer. Det tar lång tid att ta bort allt som kommer ut från kärnkraftverk. Strålningen kan också skapa mutationer hos både människor och djur. Även om kärnkraftverk är miljövänliga enligt vissa är den också väldigt farliga.