Litteratur

Litteraturen i Baltikum

Baltikum är ett samlingsbegrepp som betecknar Estland, Lettland och Litauen. Folken i Baltikum har alla en sak gemensamt – de har levt under samma förtryckare och upplevt samma sociala nöd, men även förenats i kampen om frihet och oberoende. Den baltiska litteraturen är starkt präglad utav detta, och det går inte att komma ifrån. Nöd som knappt går att föreställa sig har dominerat bland folken, politiska diktat har styrt litteraturen, flera författare och poeter har fått betala med sina liv, blivit placerade i fångläger, och tvingats till tystnad.

Kampen om litteraturen

Under åren 1864 – 1904 var all användning av det litauiska skriftspråket förbjuden. Många författare valde att gå emot systemet och fortsatte, trots omständigheterna, att skriva. De skrev om nöden, om plågorna, om förtrycket, men också om friheten. Den baltiska litteraturen är rik på innehåll och många uppskattade och kända författare kommer från Baltikum.

Kända författare och poeter

Vizma Belševica född 1935 i Lettland, död 2005 i Lettland, är en av dem. Belševica var både hatad och älskad. Hon uteslöts ur Sovjet-Lettlands författarförbund då hon vägrade anpassa sig till den dåvarande litteraturpolitiken, och hennes verk var under nästan 8 år förbjudna att publiceras.

 

vizma

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1111&artikel=449955

Vizma  Belševica

För att läsa mer om Vizma Belševica och hennes verk, kolla gärna in:

Artikel i Svenska Dagbladet om Vizma Belsevica, dagen innan hennes begravning:  http://www.svd.se/kultur/understrecket/en-poetisk-lank-mellan-utplaning-och-liv_446491.svd

Program i Sveriges radio om Vizma:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=669624

 

Jaan Kross, född 1920, död 2007 i Tallinn, är en mycket uppskattad författare, faktiskt den mest översatta estniska författaren i nutid. Nästan alla hans verk utspelar sig i Estland och handlar om förhållandena mellan ester, tysk-balter och ryssar.

jaan

http://en.wikipedia.org/wiki/Jaan_Kross

Jaan Kross.

Mer om Jaan Kross:

Artikel i Svenska Dagbladet om Jaan Kross: http://www.svd.se/kultur/understrecket/jaan-kross-diktens-lindansare_723241.svd

Sveriges Radio; Jaan Kross – Estlands röst i världen http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/97659?programid=767

 

Vincas Mickevičius, född 1882, död 1954, kanske mer känd under namnet Vincas Krėvė – det namn som han använde i USAvar en känd poet, författare, dramatiker och filolog från Litauen. Mickevičius påbörjade sitt skrivande redan vid 15 års ålder. Hans litterära produktion är bred och varierad. Vincas har skrivit både noveller, romaner, samlingar av folksagor, medan en del av hans verk letar sig tillbaka till hans barndom och livet på landsbygden.

vincas

http://lt.wikipedia.org/wiki/Vincas_Kr%C4%97v%C4%97-Mickevi%C4%8Diusd

Vincas Mickevičius.

Litteraturen i Baltikum skilrar en verklighet som utan tvekan inte är enkel. Men det finns även ett brett utbud av varierande litteratur i alla dess former – något för alla, helt enkelt.