Ny Video 27/3 Nu kan du börja sms:a pengar!

Kimo Baltic har ekonomi problem

Miljöorganisation saknar pengar

Organisationen Kimo Baltic har ekonomiska problem, och det är osäkert om de cirka 10 anställda kan få sina löner utbetalda nästa månad. Kimo Baltic, som drivs från Marint Centrum i Simrishamn, är ett samarbete mellan kustkommuner runt Östersjön. Bland medlemmarna finns fyra kommuner i Estland och Litauen och flera i Sydsverige. Organisationen arbetar för bättre miljö och renhållning i Östersjön och längs kusterna och drivs främst med projektpengar.  Enligt ansvariga på Kimo Baltic kan de ekonomiska problemen bero delvis på bristande samordning mellan de olika delprojekten. Ordförande Monica Gripp tror att lösningen kan finnas i den omorganisation av Marint Centrum som Simrishamns kommun påbörjat.

 

”Kimo Baltic saknar pengar” Ystads Allehanda, 27 mars

Estniskt flygbolag undersöks

Estniskt flygbolag kritiseras för bristande säkerhet

Det estniska flygbolaget Avies skulle flyga mellan Umeå och Östersund, men under förra veckan gick en ruta sönder. Peter Karlsson, en resenär, kände inte till det innan han gick på flygplanet. Han skulle flyga från Luleå till Pajala. Peter Karlsson och hans vänner klev på Avies fast de visste om att flygbolaget haft flera incidenter under det senaste året.

Stefan Christenson är utredningsledare vid statens haverikommission. Och enligt haverikommissionen har de utrett en avåkning från landningsbanan i Pajala och de utreder fortfarande ett motorfel på ett plan i Sveg. Stefan Christenson meddelar att det inte tillhör vanligheterna att de får in fall av samma operatör som de redan utreder. De här tillbuden klassas som allvarliga.

Enligt Ekot har de redan försökt flera gånger att nå de ansvariga inom det estniska bolagets svenska verksamhet men de har inte lyckats.

Haverikommissionen har skickat rekommendationer till estniska myndigheter och de har gjort inspektioner av flygbolagets säkerhetsarbete. Avies manualhantering ska ha stärkts efter rekommendationerna. Det är bara estniska myndigheter som skulle kunna dra in flygbolagets flygtillstånd och de vill inte svara på om det är säkert att flyga med flygbolaget eller inte.

 

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5816178 2014-03-27

Artikelns rubrik: Flygbolag utreds för flera incidenter

 

Sverige berett att hjälpa Baltikum

ÖB Sverker Göranson i Ekots lördagsintervju
Sverige har goda möjligheter att hjälpa de baltiska länderna om de skulle attackeras av Ryssland menar ÖB Sverker Göranson. Han noterar att Putin, angående den ryska annekteringen av Krim, inte har några ambitioner riktade mot resten av Ukraina men att det finns ryska trupper i närområdet. ÖB anser att beredskapshöjningar på trupp öster om Ukraina är tecken på Putins maktspråk.
Eftersom de baltiska staterna är EU- och Natomedlemmar är de inte i samma situation som Ukraina. Det skulle vara ett mycket stort steg om Ryssland skulle attackera något av länderna. Om det ändå skulle hända kan Sverige ställa upp med olika stridskrafter med kort varsel. ÖB menar att en sådan insats måste föregås av en diplomatisk diskussion.

När det gäller diskussionen om avrustningen på Gotland menar ÖB att ön fortfarande har ett strategiskt läge. En viktigare fråga är en reformering av hela försvaret.

 

SvD:s rubrik ÖB: ”Sverige berett hjälpa Baltikum” 20140326

Kungen i Lettland

Kungaparets besök i Lettland

Kungaparet har inlett sitt två dagars långa statsbesök i Lettland. Syftet med resan är att främja svenska relationer med Lettland och öka både exporten och importen mellan länderna. Kungaparet ska under de här två dagarna ha separata scheman med program från tidig morgon till sen kväll.

Den stora frågan under besöket är dock om kungen tänker vidareutveckla sina tankar kring ett resonemang han hade i förra vecka i lettisk tv. I en intervju inför statsbesöket gav kungen sin syn på barnuppfostran och hans budskap gick ut på att bägge föräldrarna borde stanna hemma och ta hand om barnen.

”Många föräldrar finns inte där för att ta hand om sina barn. Jag tror att det är en stor fara för framtiden”, säger kungen.

Under eftermiddagen kommer kungen att möta medierna och då förväntas han svara på den kritik som har uppstått efter hans uttalande.
”Kungen i Lettland – väntas svara på utspel”
Publicerades på expressen.se den 26 mars 2014 kl: 09,52″

Våra programledare

Här är våra programledare under galan!

7L3A0556

 

7L3A0584

Insamlingen i Filadelfiakyrkan

 

collage1

 

Här kör konfirmanderna för fulla muggar med alla kläder och leksaker som blev donerade av Caroline Af Ugglas kör i Filadelfiakyrkan.

Dansarna ger sig in i projektet!

På Plats i FiladelfiaKyrkan

Nu är vi här i Filadelfiakyrkan för att prata med Konfagruppen.Filadelfiakyrkan1

#LettLoveRule Trailer