Estniskt flygbolag undersöks

Estniskt flygbolag kritiseras för bristande säkerhet

Det estniska flygbolaget Avies skulle flyga mellan Umeå och Östersund, men under förra veckan gick en ruta sönder. Peter Karlsson, en resenär, kände inte till det innan han gick på flygplanet. Han skulle flyga från Luleå till Pajala. Peter Karlsson och hans vänner klev på Avies fast de visste om att flygbolaget haft flera incidenter under det senaste året.

Stefan Christenson är utredningsledare vid statens haverikommission. Och enligt haverikommissionen har de utrett en avåkning från landningsbanan i Pajala och de utreder fortfarande ett motorfel på ett plan i Sveg. Stefan Christenson meddelar att det inte tillhör vanligheterna att de får in fall av samma operatör som de redan utreder. De här tillbuden klassas som allvarliga.

Enligt Ekot har de redan försökt flera gånger att nå de ansvariga inom det estniska bolagets svenska verksamhet men de har inte lyckats.

Haverikommissionen har skickat rekommendationer till estniska myndigheter och de har gjort inspektioner av flygbolagets säkerhetsarbete. Avies manualhantering ska ha stärkts efter rekommendationerna. Det är bara estniska myndigheter som skulle kunna dra in flygbolagets flygtillstånd och de vill inte svara på om det är säkert att flyga med flygbolaget eller inte.

 

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5816178 2014-03-27

Artikelns rubrik: Flygbolag utreds för flera incidenter

 

Comments are closed.

Post Navigation